Hvad Er Et Springerknæ?

Billede: canva.com
Denne artikel indeholder betalt reklamelinks og er skrevet til fordel for et firma som støtter artiklen økonomisk. Ellers ville hjemmesiden ikke kunne løbe rundt.

Springerknæ er navnet på en betændelse eller irritation omkring eller under knæskallen.

Grunden til at denne tilstand har fået navnet “springerknæ” er at den ofte skyldes mange gentagne og belastende bevægelser, som gymnaster ofte udfører.

Gymnaster belaster deres muskler, led og sener utrolig meget, og det er derfor yderst vigtigt at man træner sine forskellige lad ofte, for at undgå skader som springerknæ.

Hvad er et springerknæ helt præcist?

Helt konkret er grunden til at springerknæ kan være meget smertefuldt, skyldes der hvor betændelsen/irritationen finder sted.

Tilstanden opstår i knæskalssenen, og gør egentlig at det nærmest er umuligt at bruger sit knæ til belastende opgaver, som fx at springe til gymnastik.

Springerknæ kan i de værste tilfælde også resultere i at denne knæskalssene helt bliver revet over, hvilket kan være meget smertefuldt og kræver en længere helingsproces.

Hvis du begynder at mærke betydelige smerter i eller omkring knæet, bør du ikke udøve gymnastik eller andre fysisk krævende opgaver, da det kan resultere i et springerknæ eller det der er værre.

Gå i stedet til lægen, eller slap af i et par dage/uger indtil du ikke mærker smerter længere.

Det vil dog oftest være en god ide at få dit knæ undersøgt, hvis du oplever hyppige smerter.

Hvem får typisk springerknæ?

Som navnet indikere er det ofte sportsfolk som udøver mange spring.

Der kan være tale om både håndbold, volleyball, basketball, fodbold, badminton, tennis eller gymnastik m.m.

Alle sportsgrene hvor man foretager mange pludselige og kraftige bevægelser kan betyde at knæet lider overlast, og kan resultere i springerknæ.

En af de mest udsatte sportsgrene er faktisk volleyball, da volleyballspillere springer utrolig meget, og på et hårdt underlag.

Hvad er symptomerne på et springerknæ?

Hvis du er i tvivl om du har springerknæ eller ej, er der nogle helt konkrete symptomer som kan indikere at hvorvidt dette er tilfældet.

Hvis du oplever smerter eller dunkende tryk lige under den nederste del af knæskallen kan der være tale om springerknæ.

Denne smerte er meget stikkende og skærende, især hvis du trykker på området.

Du kan sammenligne det med følelse af at trykke på et blåt mærke, dog væsentlig mere ubehageligt.

Hvis du har smerter i knæet generelt bør du helt sikkert droppe alt fysisk belastende aktivitet, og besøge din læge eller fysioterapeut hurtigst muligt.

Kan man selv behandle springerknæ?

Det er på det stærkeste frarådet helt selv at behandle et springerknæ før man har fået en konkret diagnose af enten sin læge, fysioterapeut eller anden autoriseret sundhedsansvarlig.

Der er forskellige stadier af springerknæ, og afhængigt af hvilket stadie du befinder dig i kan der være forskellige behandlingsmetoder.

I stadie 1-3 er behandlingen ofte den samme, nemlig at du skal droppe alt fysisk belastning på knæet, og foretage små øvelser samt behandle knæet med is eller massage.

Hvis dit springerknæ er så slemt at knæskalssenen er revet over, kan du være nødsaget til at skulle opereres.

Næsten ligegyldigt hvor slemt dit springerknæ er, skal du efter behandling ofte udøve genoptræning i en bestemt periode.

Dette er for at sikre at dit knæ bliver gradvist klar til fysisk aktivitet igen, og det er absolut nødvendigt for at undgå fremtidige knæskader.

Husk: lad være med at gå med knæsmerter for dig selv, søg hjælp med det samme du mærker betydelig smerter, da det kan have stor betydning for din fremtidige aktivitet.

Tak for støtten

Til sidst vil vi gerne takke avXperten for deres støtte til dette indlæg.

Hos avXperten finder du alt til dine tekniske behov, se eksempelvis deres udvalg af diverse kabler hvor du eksempelvis kan få et kabel som HDMI kabel, DVI kabel eller et otg kabel.

Magasinet-Gymnast er ikke længere et fysisk magasin. Magasinet Gymnast er i dag et frivilligt online medie for gymnastik, som bliver støttet af annoncekroner fra firmaer for at få det til at kunne lade sig gøre. Indsend gerne din nyhed på facebook siden: Gymnastik

Læs mere på "om os"

Hvis du har set sports akrobatik før, så har du sikkert været meget imponeret ov…
Læs mere
Gymnastik er efterhånden blevet en meget populær idrætsform i Danmark. Flere og …
Læs mere
Når vi snakker om gamle sportsgrene, så er gymnastik bestemt en af de sportsgren…
Læs mere
Gymnnastikkens historie går længere tilbage, end de fleste går og regner med. Fa…
Læs mere
#1 Gymnastik er en af de ældste sportsgrene, der findes. Faktisk stammer det hel…
Læs mere